Skip to content

Pozovite nas: 061/152-635

Bazenska oprema

Bazenska oprema

Bazenska oprema se dijeli na osnovnu i dodatnu opremu. Pod osnovnom bazenskom opremom podrazumijevamo opremu koja je neophodna za neometano funkcionisanje i filtraciju bazena. Pod dodatnom bazenskom opremom podrazumjevamo opremu koja služi za bolji ugođaj korisnika, te doprinosi estetici i atraktivnosti bazena.  

U osnovnu opremu spadaju: pješčani filter, cirkulacijska pumpa, kvarcni pijesak, skimer, podni ispusti, mlaznice, crijevni razvod, fiting, ljepilo za fiting i ostali potrošni  materijal.

U dodatnu opremu spadaju: bazenska rgb rasvjeta, inox slapovi i ostale atrakcije, automatska dezinfekcija vode na različita načine, zagrijavanje bazena, bazenske inox ljestve, uređaji za masažu, uređaj za plivanje protiv vodene struje (plivanje u mjestu), simulacija gejzira, roboti za čišćenje, prekrivači za bazen i dr. 

Osnovna bazenska oprema Oprema za cirkulaciju i filtraciju vode u bazenu

PJEŠČANI FILTER

Filter je uređaj ispunjen kvarcnim pijeskom propisane granulacije kroz kojeg cirkuliše bazenska voda i koji zadržava prljavštinu nakupljenu u bazenu.

Veoma i bitan i neophodan dio filtracijskog sistema bazena je pješčani filter za fino filtriranje bazenske vode, koji je u većini slučajeva ispunjen kvarcnim pjeskom.Kvarcni pijesak koristi se sa dvije vrste granulacije, čime veće čestice pijeska zadržavaju veće nečistoće, a sitniji pijesak one manje.

Filteri su tako napravljeni da raspolažu unutarnjim sistemom samočišćenja, čime se osigurava čista voda.Opremljen je manometrom čija funkcija pokazuje radni pritisak cirkulacije vode na ulazu u filter, koji ne bi smio prelaziti 1.5 bara. 

FUNKCIONISANJE PJEŠČANOG  FILTERA I FILTRACIJSKOG SISTEMA

Prljava voda koja pomoću pumpe izlazi iz skimera i ulazi pomoću šestopoziciog ventila u filter nakon čega prolazi kroz pijesak sa vrha prema dolje . Voda prolaskom kroz pijesak ostavlja nečistoće ,i izlazi iz donjeg dijela ventila i tako čista voda se vraća u bazen preko mlaznica.

ISPIRANJE PJEŠČANOG FILTERA

Ispiranje i čišćenje filtera je veoma jednostavno i ne zahtjeva nikakvu demontažu već jednostavno okretanje  ručice višepozicionog ventila (koji ima na sebi 6 pozicija ili funkcija ). Na višepozicionom ventilu postoji i prozirna čašica koja nam pokazuje nečistoće vode koja izlazi iz filtera prilikom normalnog procesa filtracije i pranja filtera.

NAPOMENA : VIŠEPOZICIONI VENTIL SE NE SMIJE NIKADA OKRETATI DOK JE PUMPA U FUNKCIJI !!!

Backwash (funkcija povratnog pranja) se nalazi na šestopozicionom ventilu i omogućuje cirkulisanje vode u suprotnom smjeru ,izbacujući prljavu vodu kroz posebno namjenski odvod.

Nakon što pokazna časica pokaže čistu vodu,zavrsavamo backwash opciju. Nakon backwash-a ,  okrećemo  ručicu šestopozicionog vetila u položaj RINSE, i tako ponovo formiramo filtersku košuljicu. Formiranje filterske košuljice iznosi od 15-30 sekundi.

Dodatna bazenska oprema Oprema koja doprinosi estetici i atraktivnosti bazena

BAZENSKA RASVJETA RGB 

Bazenska rasvjeta uključuje podvodne lampe koje daju vizaulni efekt I atrakciju u noćnim satima. U trendu su ugrađivanje RGB led lampe koje mjenjaju boju i imaju daljinsko upravljanje .

AUTOMATSKA DEZINFEKCIJA VODE NA RAZLIČITE NAČINE

MICRODOS DUAL PANEL PH/REDOX

MICRODOS DUAL PANEL PH/REDOX je uređaj za aumatsko doziranje hemikalija. Mjerenje pomoću njega je jednostavno i automatsko.

SOLINATOR

Solinator je uređaj  za dezinfekciju koji uz pomoć rastopljene soli u vodi proizvodi hlor. Prednost ovog uređaja je da nema više neugodnog mirisa hlora, crvenih očiju i isušene kože nakon kupanja.

BAZENSKI EFEKTI I ATRAKCIJE

U bazenske efekte i atrakcije spadaju uređaji za protivstrujno plivanje, hidromasaža, slapovi, gejziri i drugo. To su uređaju koji povećavaju užitak boravka u bazenu. Njihovu ugradnju je potrebno predvidjeti odmah pri izgradnji bazena jer je naknadna instalacija izazvala velike troškove. Svi uređaji ove vrste funkcionišu po principu ubrizgavanja velike količine vazduha ili vode u bazen. 

BAZENSKI INOX SLAP

Pruža atraktivan izgled i ugođaj u  bazenu.

Gejzir

Ovaj atrakcija funckionise po principu ubrizgavanja jače količine zraka koja funcioniše pomoću namjenskog kompresora – duvača zraka za bazen.

PROTIV STRUJNO PLIVANJE

Ovaj uređaj omogućuje plivanje u što manjem prostoru u bazenu.Bez obzira na veličinu bazena omogućuje nam željeni stil plivanja protiv snažne pjenušave vodene struje u mjestu.

Uređaji se mogu postaviti u sve vrste bazena .